DESTILLEERITUD ALKOHOOLSED JOOGID

Oled siin:   Kodu > Destilleeritud alkohoolsed joogid > Rumm

Rumm

Rumm on suhkruroomelassist või suhkruroomahlast destilleerimise teel saadud
kange alkohoolne jook. 

Kodumaa Kariibimere saared. Jamaika, Barbados. Suurim rummi tootmine toimub Puerto Ricos. 

 
rum.jpg
 
Joonis 1. Erinevad rummi ja rummi baasil valmistatud kaubamärgid
 
Põhiliselt on 4 erinevat rummi:
  1. valge või hele rumm – on selge värvusega ja väga kerge ning kuiva melassi maitsega. Heledat rummi destilleeritakse mitmeid kordi ning kõige lõpuks läbi aktiivsöe. Neid rumme laagerdatakse minimaalselt 1 aasta klaasist, roostevabast terasest nõus või põletamata tünnides. Heledaid rumme kasutatakse põhiliselsegujookides.
  2. kuldne või merevaigukollane on tumedam ja tugevama maitsega kui hele rumm. Tumedam värvus tekib karamelli lisamisel värvusainena või põletatud tammevaadis laagerdamist.
  3. tume rumm – laaderdatakse seest söestunud tammevaatides 5-12 aastat, juurde lisatakse pruunistataud suhkrusiirupit või karamelli, mis annavad joogile tumeda värvuse. Tumedaid rumme juuakse toatemperatuuril puhtalt või valmistatkse kuumi kohvi- ja teejooke.
  4. vürtsitatud või aromaatne (arrak) rumm – punased riisikoogid segatakse suhkrusiirupiga või rummi maitsestatakse piparde ja teiste troopiliste vürtsidega.
Rummi valmistamine:
  • Suhkruroog laasitakse lehtedest, purustatakse ja mahl töödeldakse viskoosseks siirupiks.
  • Siirupit kuumutatakse, kuni toimub granuleerimine,
  • Siirup pannakse suurtesse vaatidesse, millel on augustatud seinad, mida kutsutakse tsentrifuugideks. Vaatidel lastakse pöörelda suurel kiirusel, eraldub veniv aine melass (suhkruroosiirup).
  • Melass segatakse vee ja käärimisstimulaatoriga, mis erinevad tootja maa ja rummi liigi kaupa. Melass kääritatakse (metalltünnides 24-30 tundi kergete rummide puhul ja paar nädalat tumedate rummide puhul).
  • Toimub destilleerimine. Saadud rummi liik sõltub destilleerimisest pottdestillaatoris või jätkuv ehk kolonn-destillaatoris. See on pikk ja aeganõudev protsess, et alkoholist eraldada kõik liigne.
  • Edasi juhutakse destillaat küpsema. Esimene küpsemise etapp kestab vaid mõned kuud ning osa rumme võib pärast selitamist kohe villida. Küpsemise omapära sõltub tünnist, milles rummi küpsetatakse. Loevad tünni vanus ja eelnv kasutusotstarve. Nt Havana Club rummi valmistamisel kasutatakse bourboni tünne (ameerika valge tamm).
  • Toimub rummi puhastamine – filtreeritakse läbi aktiivsöe. Saadakse ülipuhas rumm.
  • Valmistatakse erinevatest rummidest segu – et jook peab pudelis olema aasta-aastalt ühe ja sama maitsega. Rummimeister siis otsib tünn tünni haaval saranaste maitsetega rumme.
  • Segatud rumm küpseb veel umbes 3 nädalat.
  • Filtreeritakse uuesti.
  • Viimaks segatakse rumm puhta suhkruroost valmistatud alkoholiga ehk siis timmitakse õige kanguseni.

 

Rummi valmistamine


 

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Logi sisse