DESTILLEERITUD ALKOHOOLSED JOOGID

Oled siin:   Kodu > Destilleeritud alkohoolsed joogid > Džinn

Džinn

Džinn on peamiselt teraviljapiiritusest, veest ja kadakamarjadest valmistatud alkohoolne jook. Põhilised teraviljad on rukis, mais ja nisu. 

Nimi džinn tuleneb  prantsuse keelsest sõnast genièvre ja hollandi keelsest sõnast  jenever, mis mõlemas keeles tähendab kadakat.

Kõige olulisemat maitsetaime – kadakamarju – saadakse metsikult kasvavatelt kadakatelt Euroopas ja Põhja-Ameerikas. 

Peale kohustuslike kadakamarjade lisatakse sidruneid ja apelsinikoori, aniisi, kikkaputkejuurt ja -seemneid, võhumõõgajuurt, ingverit, kardemoni, köömneid, kalmust, kubeebapipart ja melgeti aframoni ehk paradiisiterasid, lagritsajuurt, kaneeli, koriandrit ning hiina kaneelipuu koort.

Kasutatud maitsetaimede arv on dzinni kvaliteedi hindamise mõõdupuuks. Keskmise hinnaklassi dzinnides on neid tavaliselt 4-6, tippkvaliteetsetes džinnides kuni 12. 

Džinn reeglina ei vaja küpsemist, seetõttu ei ole pudelisiltidel ka džinni vanust. Vaid mõnede džinnide puhul ja ka enamiku genever‘i ja jenever’i puhul hoitakse valmisprodukti vaatides, enamasti tammevaatides – sealt ka kuldkollane värvus.

Džinni valmistamine

 Džinni lähteaineks on neutraalne piiritus, mille redestilleerimisel saadud kuiva, puhast ja spetsiifilise lõhnabuketiga jooki lahjendatakse destilleeritud veega sobiva kanguseni, s.o 40–47º. Vajaliku kvaliteetse baaspiirituse hangib või teeb tootja ise.

 Kõigepealt valmistatakse maisi-, rukki- või odrameski, mille fermenteerimise tulemuseks on 6–7% alkoholisisaldusega virre. Järgneb kas ühe- või kahekordne destillatsiooniprotsess kolonnmeetodil. Saadud 70–90% alkoholisisaldusega baaspiiritust lahjendatakse destilleeritud veega ning siirdatakse seejärel padadestillaatorisse, kuhu vastavalt retseptuurile lisatakse ka marjad, puuviljad, tsitrusteliste koored, ürdid ning vürtsid. Taimi matsereeritakse ehk leotatakse toatemperatuuril mõnest kuni 24 tunnini, seejärel redestilleeritakse jook lõplikult.

 Peale kadakamarjade, mis on möödapääsmatud, kasutatakse džinni maitsestamiseks ka koriandrit, aniisi, angeelika- ja iirisejuurt, mandleid, nelki, kaneeli jms. Tootmise algusaegadel lisati palju erinevaid taimseid komponente, tänapäeval piirdutakse enamasti 4–15 erineva maitseandjaga.

Sloane´s dxinni valistamine




 

25-gins-1024x624.jpg

Joonis 1. Erinevad džinni kaubamärgid

 

Erinevad džinni kaubamärgid

  • Beefeater – Inglismaa , alates 1820
  • BOLS Damrak Amsterdam – Hollandi  jenever
  • Blackwood's - Šotimaa
  • Bombay Sapphire - Inglismaa
  • Boodles British Gin - Inglismaa
  • Booth's Gin - Inglismaa
  • Broker's Gin - Inglismaa
  • Citadelle - Prantsusmaa
  • Damrak - Holland
  • Gilbey's - Inglismaa
  • Gilpin's Westmorland Extra Dry Gin - Inglismaa
  • Gordon's - Šotimaa
  • Greenall's - Inglismaa
  • Hayman's Old Tom - Inglismaa
  • Hendrick's Gin - Šotimaa
  • Leopolds Gin - USA
  • New Amsterdam Gin - USA
  • Plymouth - Inglismaa, alates 1793
  • Seagram's - USA
  • South Gin – Uus-Meremaa
  • Steinhäger - Saksamaa
  • Taaka - USA
  • Tanqueray - Scotland, alates  1830
  • Whitley Neill Gin - Inglismaa

Powered by CMSimple | Template by CMSimple | Logi sisse