Brändi on alkohol, mis on destilleeritud puuviljadest.
Kõikvõimalike puuviljade mahla, mehu ja pressimisjääke, mida on võimalik kääritada, võib eri viisidel kasutada ka brändi tegemiseks. Sõna brändi kannab endas tähendust ‘põletama’, mis tähistab veini destilleerimist selle keetmise (põletamise) teel. Sama tüvi esineb kange alkoholi nimes nii saksa (Gebranntwein), taani (brændevin), hollandi (brandewijn), rootsi (brännvin) ja norra keeles (brennevin), mis kõik tähistavad põletatud veini.
Joonis 1. Valik brändisid
Brändi valmistamine
Põhiskeem on lihtne: brändi valmistamine algab veini tegemisest ning sellele järgnevast destilleerimisest, mille tulemusel saadakse valge värvusega baaspiiritus – eaux-de-vie ehk eluvesi nagu prantslased ütlevad. Tammevaatidesse villitult omandab see aastaid kestva laagerdumisprotsessi käigus brändile iseloomuliku värvi ning vaniljese lõhnabuketi. Tootmistsükli viimases faasis segatakse mitmetest erisugustest ja -ealistest brändidest kokku väljakujunenud majastiilile vastav lõpptulemus ning lahjendatakse see nõutavase müügikangusesse.